Glas

Nieuws

Nieuwe warmtecoöperaties voor 80 tuinders

Twee nieuwe warmtecoöperaties zijn vandaag opgericht voor glastuinders in het Oostland.

Bijna 80 glastuinders hebben zich aangesloten bij 2 vandaag opgerichte warmtecoöperaties. Bij Centraal Oostland zijn 54 bedrijven, goed voor in 230 hectare glas, uit Bergschenhoek en Bleiswijk aangesloten. De andere coöperatie genaamd Noukoop Balijade heeft 25 bedrijven uit Nootdorp en Pijnacker als lid, samen goed voor 65 hectare glas.

Aanhaken bij bestaand warmtenetwerk

Centraal Oostland heeft de luxe dat er al een warmtenet ligt, waarmee warmte wordt geleverd vanuit een gascentrale. Johan van Egmond, secretaris van de coöperatie: “Onze belangrijkste opgave is om de warmtevoorziening te verduurzamen en concurrerend te houden.”

Doortrekken naar Nootdorp

De situatie voor Noukoop Balijade is uitdagender. Hier ligt nog geen warmtenet en ook geen CO2-leiding. Met Eneco, Hydreco, HAL (Haagse Aardwarmte Leyweg) en gemeente Pijnacker-Nootdorp worden de mogelijkheden voor een gezamenlijk geothermieproject voor de glastuinbouw en de woonwijk Ypenburg, alsmede het doortrekken van de OCAP-leiding voor CO2 onderzocht.

Lees verder onder de foto.

De Roka centrale van Eon in Rotterdam levert al langere tijd restwarmte voor de kassen in Bergschenhoek en Bleiswijk. - Foto: ANP
De Roka centrale van Eon in Rotterdam levert al langere tijd restwarmte voor de kassen in Bergschenhoek en Bleiswijk. - Foto: ANP

Leren van eerdere warmtecoöperaties

De nieuw opgerichte warmtecoöperaties in het Oostland hebben contact met en volgen de ontwikkelingen bij 4 reeds gevormde warmtecoöperaties in Oostland en daarbuiten op de voet. Dit om opgedane kennis op het gebied van warmte te delen en te bekijken of er voordelen zijn te behalen door het koppelen van warmteclusters. Dit wordt ondersteund door Warmte Samenwerking Oostland, een initiatief van Glastuinbouw Nederland, gemeente Lansingerland en gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Of registreer je om te kunnen reageren.