Doorgaan naar artikel

Geen meldingen ToBRFV na oproep TuinbouwAlert

Het crisisplatform TuinbouwAlert heeft na oproep geen officiële meldingen gekregen over ToBRFV-besmettingen in Nederland.

TuinbouwAlert vroeg telersverenigingen vrijdag 15 maart informatie te geven over geruchten dat bedrijven besmette planten hebben gevonden. Maandagmiddag 18 maart was nog geen melding binnengekomen. TuinbouwAlert heeft daarmee geen bevestiging van de aanwezigheid van het virus in Nederland. Gezien de status van het virus is een melding in Nederland niet verplicht.


Tekst gaat verder onder de foto.

De eerste symptomen van ToBRFV lijken veel op PepMV: mozaïekpatroon en bobbels op de jonge bladeren die ook asymmetrisch en versmald zijn. Deze foto’s zijn genomen in oktober 2018 in omgeving Straelen (D). - Foto: Groenten & Fruit

De eerste symptomen van ToBRFV lijken veel op PepMV: mozaïekpatroon en bobbels op de jonge bladeren die ook asymmetrisch en versmald zijn. Deze foto’s zijn genomen in oktober 2018 in omgeving Straelen (D). – Foto: Groenten & Fruit

Focus op preventie

Donderdag 14 maart meldde Groenten&Fruit op basis van meerdere bronnen dat op 2 bedrijven het virus wordt bestreden. Vrijdag 15 maart vroeg TuinbouwAlert.nl om duidelijkheid zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen, ook bij de vondst van het virus. De focus van het crisisplatform ligt nu nog meer op preventie. Een woordvoerder: “De aandacht van TuinbouwAlert ligt nu op het afronden van het hygiëneprotocol, zodat telers preventief maatregelen kunnen nemen. Bij het opstellen hiervan worden diverse partijen geraadpleegd.”

Maandag 14 maart spraken Plantum, Glastuinbouw Nederland en GroentenFruitHuis opnieuw in het kernteam TuinbouwAlert. Bij dit overleg was de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) niet betrokken.

Stilte bij telersverenigingen

Telersverenigingen laten weten dat de woordvoering ligt bij TuinbouwAlert. De verenigingen reageren niet op vragen over het tomatenvirus in Nederland. Best of Four laat desgevraagd weten niet te zijn getroffen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin