Glas

Nieuws

ETP heeft megavergunning aardwarmte binnen

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft aardwarmteontwikkelaar ETP een opsporingsvergunning aardwarmte verleend voor 52 vierkante kilometer.

Het grote vergunningsgebied ligt in de gemeenten Westland, Midden-Delfland en Rotterdam. Daarmee kan Energie Transitie Partners (ETP) een grote stap zetten in de warmte-ontwikkeling voor de tuinbouw in Westland. Het gaat om het gebied Westland Zuidwest waarvoor ETP al begin januari 2017 de aanvraag deed.

Met grootschaliger boren neemt efficiëntie toe

Nu de opsporingsvergunning is verleend, kan ETP de SDE+-aanvragen indienen voor aardwarmteprojecten waarbij mogelijk 6 putten op 1 locatie worden geboord. Het betekent dat efficiënter, namelijk in serie, kan worden geboord naar aardwarmte in het gebied. De locatie en namen van deze aanvragen met telerscollectieven kan directeur Marco van Soerland nu niet bekendmaken.

Afspraken met havengebied over grondlagen

Voor het grote gebied zijn afspraken gemaakt met omliggende projecten. Zo heeft de haven van Rotterdam in zijn concurrerende aanvraag toegestemd zich op de diepere grondlagen te richten. ETP richt zich op de lagen tot 3 kilometer. ETP gaat met de partijen in vergunningsgebied Maasland (4) samenwerken.

ETP is een gezamenlijke onderneming van HVC en Capturam, opgericht om de verduurzaming van de energievoorziening voor de glastuinbouw te versnellen. Volgens directeur Marco van Soerland is het vergunningsgebied van 52 vierkante kilometer niet het grootste vergeven vergunningsgebied in Nederland. De Zuidplaspolder en Agriport A7 gingen ETP al voor. Voor woningbouw zijn grote vergunningen afgegeven rondom Tilburg en Drechtsteden.

Of registreer je om te kunnen reageren.