Glas

Nieuws

Duitsland: risico ToBRFV ook voor paprika

Duitsland heeft zijn risicoanalyse aangepast nadat in Mexico ook in paprika ToBRFV is gevonden.

De plantenziektenkundige dienst van Duitsland, het Julius Kühn Instituut, schrijft in haar risicoanalyse dat het virus zich in kassen kan manifesteren waar tomaat en paprika geteeld worden. Duitsland heeft haar analyse aangepast na nieuwe inzichten in Mexico, waar 117 bedrijven zijn besmet, waaronder paprikabedrijven. Eerst werd alleen tomaat genoemd als teelt waar besmetting kon optreden. De symptonen op paprikagewas zijn net zo manifest als in tomaten, schrijven de onderzoekers van het instituut.

Hommels doden

De Duitse onderzoekers hebben nieuwe hygiëne-adviezen opgenomen in de risicoanalyse. Zo moet geïnfecteerd plantmateriaal worden verbrandt, omdat compostering niet afdoende doodt. Ook hommelvolken die met besmet plantmateriaal in contact zijn geweest, dienen geruimd te worden om de kans op overbrenging te verminderen. Het virus wordt in Duitsland ook Jordan-Virus genoemd.

Spoor naar Nederland

In Mexico lijkt de uitbraak de meeste schade aan te richten. De Mexicaanse overheid heeft in 60 van 165 onderzochte zaadpartijen het virus aangetroffen. Dat spoor leidt ook naar Nederland, waar het meeste zaad vandaan zou komen. Zaadkoepel Plantum zet overigens vraagtekens bij die conclusie. De Mexicanen zouden kwetsbare toetsen gebruiken, waardoor de kans op vals-positieve uitkomsten groot is.

NVWA speelt geen rol bij de aanpak van ToBRFV. Daarmee is Nederland een uitzondering van landen waar het virus is aangetroffen. In Nederland is het virus op 2 bedrijven aangetroffen, maar dat leidde niet tot bevestiging.

Of registreer je om te kunnen reageren.