Doorgaan naar artikel

Substraatbedrijf stapt in AI-oogstprognose

Cultilène brengt samen met de Canadese AI-startup Motorleaf oogstvoorspellingssoftware op de markt.

Oogstvoorspelling op basis van kunstmatige intelligentie (AI) is de eerste marktintroductie die Cultilène doet op het gebied van datagedreven tuinbouw. Naast substraat en glas wil het dochterbedrijf van het Franse Saint Gobain hiervan een derde pijler maken.

Prognose de helft accurater

Het zelflerend algoritme dat Motorleaf bij een Canadese tomatenteler aan het werk heeft gezet, zorgde ervoor dat het verschil tussen de oogstprognose en de daadwerkelijke oogst de helft kleiner werd dan toen de teler dat nog zelf deed. “We hebben in proefprojecten bij Nederlandse tomatentelers ook zulke verbeteringen weten te halen”, aldus Mariëlle Klein van Cultilène Nederland. Behalve op tomatenteelt richt het bedrijf zich ook nadrukkelijk op de paprikateelt.

Weinig tuinbouwervaring geen beletsel

Andere terreinen waarop Cultilène tuinders wil gaan helpen met datagedreven toepassingen zijn zaken als lichttransmissiemetingen, ziektedetectie en -voorspelling en het beter plannen van arbeid. Klijn ziet daarbij samenwerking met tech-bedrijven zonder veel tuinbouwervaring als een prima model. “De tech-leverancier gaat nadrukkelijk niet op de stoel van de tuinder zitten, maar levert oplossingen op basis van zo groot mogelijke hoeveelheden data. Meer dan wat een tuinder in zijn hoofd kan verwerken.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin