Doorgaan naar artikel

Onderzoek vanille in kas leidt naar nieuwe teelten

Een driejarig topsectorenonderzoek naar vanilleteelt in kassen krijgt geen vervolg bij telers, maar opende wel onderzoek naar andere teelten.

Dat zegt onderzoeker Filip van Noort van Wageningen Plant Research. Programmaleider Van Noort werkte met zijn team en 2 telers aan een bedrijfsmodel voor vanilleteelt in Nederland, maar banken en telers zien op dit moment geen heil in een grootschaliger teelt. Het duurt minimaal 2 jaar voordat de vanilleplanten in bloei komen. De bestuiving is handmatig dus kost veel arbeid. De meteropbrengst fluctueert nog te zeer en de prijsverwachtingen voor vanille lijken voor de lange termijn niet gunstig.

Ondanks die bezwaren wordt het onderzoek uitgebreid. Van Noort wil dan ook niet van een mislukking spreken. “We hebben uitbreidingsplannen voor de proef voor vanille, waarschijnlijk gefinancierd door een bedrijf. We hebben het dan over 5 jaar onderzoek in 2 kassen.”

Spin-off is echte winst

De echte winst van het onderzoek naar vanille was misschien wel de spin-off. Van Noort: “Er was veel interesse voor de proef. De hele wereld is langs geweest of stuurt verzoeken om samenwerking. Daarbij zaten ook veel mensen met ideeën voor nieuwe gewassen, zoals bijvoorbeeld avocado. Die projecten betekenen een spin-off van het onderzoek naar vanille.”

Vijf teelten

Van Noort doet topsectorenonderzoek naar nieuwe teelten zoals vanille, salep, saffraan, wasabi en zwarte peper. Voor deze gewassen is de voortgang in een verschillend stadium. Voor saffraan is een businesscase en literatuurstudie gedaan en start mogelijk een onderzoek. Vanuit de markt is er belangstelling, weet Van Noort. Zwarte peper lijkt een interessante niche voor de versmarkt, maar een businesscase ontbreekt nog. Bij wasabi is het onderzoek nog bezig, maar is al een bedrijf gestart. Voor salep is het nog te vroeg en wordt dit jaar nog veredeld.

Publiceren

Dit driejarige onderzoek naar vanilleteelt in Nederlandse kassen is een vervolg op een tweejarige topsectorenonderzoek met onder andere vanille. Gerekend op 5 jaar is € 350.000 uitgetrokken voor dit onderzoek. Door de deelname van telers is het teeltprotocol voor vanille niet openbaar. Van Noort zal na afloop van de Publiek-Private Samenwerking (PPS), de onderzoeksresultaten publiceren.

Bleiswijk - In Nederland wordt binnenkort vanille geoogst. Een kostbaar gewas. In Wageningen is een eerste gewas bijna aan de bloei toe. Op de foto onderzoekers Filip van Noort en teler Joris Elstgeest. - Foto: ANP

Bleiswijk – In Nederland wordt binnenkort vanille geoogst. Een kostbaar gewas. In Wageningen is een eerste gewas bijna aan de bloei toe. Op de foto onderzoekers Filip van Noort en teler Joris Elstgeest. – Foto: ANP

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin