Glas

Nieuws

Explosie met mierenzuur zorgt voor gele wolk

De brandweer rukte vandaag uit voor een explosie bij paprikabedrijf Royal Peppers in Bergschenhoek.

De klap bleek een geëxplodeerd vat mierenzuur te zijn. Het ontsnapte zuur veroorzaakte een gele rookwolk in de schuur en de kas en ook daarbuiten. De brandweer reageerde op de melding van de knal en gele rook met de sterkte horend bij een middelgrote brand. Van vuur was echter geen sprake.

Gelige rook kringelt boven de kas van Royal Peppers in Bergschenhoek. - Foto: AS Media
Gelige rook kringelt boven de kas van Royal Peppers in Bergschenhoek. - Foto: AS Media

Geen gewonden

Ook heeft de explosie niet voor gewonden gezorgd, aldus de brandweer. Het personeel stond tijdig buiten. Na ventilatie zorgde de rook ook niet meer voor een gezondheidsrisico. Wel hebben enkele medewerkers zich laten onderzoeken door het ter plekke gearriveerde medisch personeel. Mierenzuur, ook verantwoordelijk voor de huidirritatie bij aanraking van brandnetels, kan zorgen voor irritatie aan de luchtwegen.

Mierenzuur

Op agrarische bedrijven is mierenzuur in gebruik om zijn antibacteriële werking. Hoe het vat in de paprikakwekerij aan de Anthony Lionweg tot ontploffing kon komen, daarnaar zal de Milieudienst of de Arbeidsinspectie nog onderzoek doen, aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio Rijnmond.

Of registreer je om te kunnen reageren.