Glas

Nieuws

Buitenlandse wiettelers zoeken Hollandse kennis

In juni komt een internationale groep professionele wiettelers naar Nederland om de glastuinbouw hier beter te leren kennen.

Dat is althans de opzet van de de Pro Manager Mastercourse Cannabis. Initiatiefnemer van deze meerdaagse excursie is Ed Smit. Hij reist momenteel met een groep professionals in de groenteteelt door Nederland en Duitsland onder de noemer Pro Manager Mastercourse Vegetables. De 13 deelnemers komen uit alle 5 de werelddelen en bezoeken bedrijven in de productieketen van groente en fruit.

Bekijk de video van het bezoek van de groep bij ‘Ridder ambassadeur’ Duijvestijn Tomaten (2.15 min.)

Legalisering maakt wiet big business

Smit heeft zijn Pro Manager Mastercourse Cannabis in juni zo gepland dat behalve tuinbouwbedrijven ook de Greentech beurs in Amsterdam kan worden bezocht. De professionele teelt van cannabis is een branche die zich vooral in Amerika snel ontwikkeld. De legalisering van de productie en verkoop van wiet maakt deze teelt interessant voor de tuinbouw. Uruguay had een aantal jaar geleden als land de primeur en afgelopen oktober kwam daar Canada bij. Ook is in een handvol staten van de VS, zoals Colorado, Californië en Arizona, de cannabisketen legaal en ontiwkkeld zich daar in rap tempo tot big business.

Nederland gidsland op achterstand

In Nederland is de jarenlange roep om het gedogen van de gehele keten van productie tot en met gebruik ingehaald door juist strengere handhaving van het verbod van de teelt. Wel werd in het regeerakkoord van het huidige kabinet een experiment met legale teelt en verkoop van wiet in 6 tot 10 Nederlandse gemeenten opgenomen. Een wetsvoorstel daarover is inmiddels door de Tweede Kamer aangenomen.

Westland doet niet mee

De gemeente Westland gaf aanvankelijk aan interesse te hebben om aan dat experiment mee te doen. Maar die aanmelding is inmiddels weer ingetrokken. Het voorstel om een zogeheten maatschappelijk georiënteerde coffeeshop te vestigen, werd door de Westlandse gemeenteraad weggestemd. In het wetsvoorstel is als regel opgenomen dat de geteelde wiet ook in dezelfde gemeente moet worden verkocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.