Glas

Nieuws

Britse megafusie supers wankelt

De kans dat Asda en Sainsbury’s fuseren, lijkt kleiner geworden na een kritisch tussenrapport van de karteltoezichthouder CMA.

De fusie zou dit jaar nog een nieuwe marktleider op de Britse voedingsmarkt opleveren met een omzet van € 57 miljard. Voor Nederlandse exporteurs zou het betekenen dat een grote Britse afnemer verdwijnt. De grotere inkoopvolumes zou leveranciers dwingen 10% korting toe te passen, met lagere prijzen voor consumenten tot gevolg. De fusie betekende bij Nederlandse afzetorganisaties een hoofdpijndossier, naast de brexit.

Nadelen fusie

De MCA heeft nu geconcludeerd dat de fusie kan leiden tot hogere prijzen, een slechtere winkelervaring en een daling van het assortiment en kwaliteit van producten. MCA maakt in april de definitieve beslissing bekend; een uitweg is mogelijk het verkopen van enkele honderden winkels aan een koper. Volgens analisten betekent dat feitelijk een streep door de fusie. Het zou kunnen betekenen dat beide partijen naar de rechter gaan om aan te tonen dat de toezichthouder nu volgens andere maatstaven naar de fusie kijkt dan in april vorig jaar.

Schaalvergroting

Sinds de aankondiging van de fusie hebben vakbonden en boeren aandacht gevraagd voor de mogelijk zware gevolgen van de fusie. Ook de soms lege schappen tijdens de hittegolf in 2018 heeft het vertrouwen in nog meer schaalvergroting in Engeland doen krimpen.

Volgens Asda en Sainsbury’s is de fusie nodig om de opkomst van Aldi en Lidl het hoofd te bieden en nieuwe internetspelers als Amazon. De partijen hebben een week om met een beroep te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.