Glas

Nieuws

Vlaamse telers komen bij elkaar na ToBRFV Nederland

De aanwezigheid van ToBRFV in Nederland is aanleiding voor een ToBRFV-bijeenkomst van Belgische veilingen en proefstations.

Het Proefcentrum Hoogstraten, Proefstation voor de Groenteteelt, de veilingen in koepel LAVA en het Franse proefstation Scientia Terrae noemen de recente berichtgeving over de aanwezigheid van ToBRFV in Nederland verontrustend. Vlaanderen wil niet als Duitsland, Engeland en Nederland besmet raken. De enige manier van beheersing is strikte hygiënemaatregelen.

Bijeenkomst over stand van zaken

De partijen willen bij die bijeenkomst de laatste stand van zaken bespreken met de telers en Belgisch onderzoek. Resultaten van onderzoek naar een detectiemethode en ontsmettingsmiddelen worden daar gedeeld.

Later mogelijk onderzoek

De Vlaamse overheid heeft niet zoals Nederland een grootschalige onderzoek bij bedrijven ingesteld na de afkondiging van extra maatregelen door de Europese Commissie. Dat start mogelijk wel in 2020. Wel hebben onderzoekers van het ILVO (Instituut voor Landbouw- Visserij- en Voedingsonderzoek) afgelopen jaar oude en nieuwe monsters in een monitoring naar een ander virus (Tomato Leaf Curl New Delhi) opnieuw onderzocht op ToBRFV.

Of registreer je om te kunnen reageren.