Glas

Nieuws

Vier stappen voor schone start teelt

Schoon de nieuwe teelt in is voor glastuinders door verhoogd virusrisico belangrijker dan ooit.

De teeltwisseling is voor groentetelers een belangrijk moment in het jaar. Wie een goede start maakt, heeft daar het hele seizoen baat bij. Sam Gui, specialist geïntegreerde gewasbescherming bij Biobest, vertelt welke maatregelen hij aan telers adviseert.

Overleg plantenkweker

Allereerst is het goed om te overleggen met de plantenkweker, zegt Gui. “Iedere teler wil schone planten binnenkrijgen. Het is goed om bij de plantenkweker te checken of plagen dan wel ziekten zijn gevonden. Heeft hij chemische middelen ingezet, dan moet de teler die informatie ontvangen. Vanwege het residu kan er een wachttermijn zijn voor de inzet van nuttige bestrijders.”

Lees verder onder de foto.

Kleefplaten voor het vangen en tellen van plaagnesten. - Foto: Biobest
Kleefplaten voor het vangen en tellen van plaagnesten. - Foto: Biobest

Vangplaten en feromoonverwarring

Verder is het belangrijk om vangplaten op te hangen. Gele vangplaten in de tomatenteelt om de witte vlieg te monitoren en blauwe vangplaten in de paprikateelt om de trips tijdig te detecteren. “Telers bij wie de tomatenmineermot Tuta absoluta vorig seizoen zorgde voor schade, adviseren wij Isonet T op te hangen. Deze dispenser bevat een hoge dosis vrouwelijk feromoon, dat de mannelijke motten in verwarring brengt.”

Strikte hygiëne tegen virussen

Ten derde adviseert Sam om vanaf het allereerste begin strikte hygiënemaatregelen in acht te nemen. “We willen alle virussen buiten de deur houden. Het is beter bezoek niet toe te staan of alleen als het echt nodig is. Dan gelden strikte eisen, zoals ontsmetten, pak, overschoenen, handschoenen en haarnetjes.”

Uitzetschema

Ten slotte geeft Sam aan dat de teeltwisseling een goed moment is om met de adviseur van Biobest het afgelopen seizoen te evalueren. “Op basis daarvan kunnen wij een voorlopig uitzetschema maken. Afhankelijk van de ziektedruk wordt dat uiteraard aangepast.”

Of registreer je om te kunnen reageren.