Glas

Nieuws

Curator treft grote verliezen aan bij A.C.Hartman

De curator rapporteert na het faillissement van A.C. Hartman grote verliezen, ook voor Rabobank ondanks de verkoop van kassen voor € 8,4 miljoen.

Curator Hillie Lunter van advocatenkantoor Yspeert heeft het eerste verslag gepubliceerd van haar bevindingen. Daaruit valt op te maken dat Best Fresh Group bijna € 8,4 miljoen betaalde voor de teeltlocaties in Friesland, onroerend goed en goodwill. De opbrengst van onroerend goed van € 7,25 miljoen komt de Rabobank naar alle waarschijnlijkheid toe. Het roerend goed bracht € 1 miljoen op.

Hypotheekschuld € 30 miljoen

De Rabobank had bij het faillissement in totaal zes hypotheken uitstaan bij A.C. Hartman voor € 30 miljoen. Ook Triodos is hypotheekhouder voor € 2,1 miljoen voor een perceel zonnepanelen. Best Fresh Group wil de afspraken met de hypotheekhouder nakomen, staat in het verslag.

De financiële situatie van A.C. Hartman was al enige tijd zeer ernstig. Over 2018 noteert de curator een verlies van bijna € 12 miljoen op een omzet van € 30 miljoen. Het negatieve eigen vermogen was daarmee opgelopen tot € 19,7 miljoen voor eigenaar The Fruit Farm. Sinds 2017 had het teeltbedrijf te maken met verliezen door plantenziektes en extreme teeltomstandigheden in de zomer van 2018. Een deel van de oogst was onverkoopbaar.

Extra garanties Deprez

Om in 2018 toch een seizoenskrediet te verkrijgen, gaven Hein Deprez en zijn dochter als bestuurders garanties af aan Rabobank, blijkt uit het verslag. In 2019 is de teelt vervolgens voorgezet om een koper te vinden voor het bedrijf. Dat mislukte, maar na het faillissement heeft de curator het biedingsproces opnieuw ingezet. Het hoogste bod voor het totaal aan activa ging naar KMB vastgoed, onderdeel van Best Fresh Group.

Curator Lunter onderzoekt verder hoe het bedrijf bestuurd is. Sinds eind 2018 stond het bedrijf onder leiding van interim directeuren Kenaad Tewari en M. Meinsma.

Of registreer je om te kunnen reageren.