Glas

Nieuws

ZON wil band met AH verder aanhalen

ZON praat met Bakker Barendrecht om het assortiment aan Albert Heijn uit te breiden.

Dat schrijft ZON in het ledenblad ZON Magazine. ZON heeft voor een aantal producten al een sterke positie in het AH-schap, zoals de jaarrond levering van Tasty Tom-tomaten van Vereijken Kwekerijen en de ZON Fresh Valley Juanita cherrytomaten aan de tak. Ook levert ZON mixverpakkingen paprika en de buitenbeentjes paprika.

Teeltbedrijf Twinburg en Tas uit Zevenhuizen levert courgettes voor in het agf-schap en voor verwerking. In het aspergeseizoen is ZON verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het volume bij AH. Vanwege kwaliteit, flexibiliteit en beschikbaarheid is ZON ook leverancier als AH meer product nodig heeft dan de vaste telers kunnen leveren.

Eigen plan trekken

ZON is in de finale fase gekomen van een herijking van de strategie. Een klankbordgroep komt binnen enkele maanden met een advies aan het bestuur over de commerciële strategie van ZON, over de besteding van de opbrengst van de vastgoedtransactie van Fresh Parc Venlo en over de ZON-structuur. In het ledenblad stelt vice-voorzitter Peter van Bree dat de keuze van het commerciële model voor hem de lastigste is.

Het gaat over de vraag of ZON doorgaat met de bestaande duale afzetstrategie of een koerswijziging inzet. “Hoe we met de klok verder moeten, daar hebben we volgens mij wel een redelijk antwoord op. Maar met de klok alleen gaan we het niet redden. Als je vervolgens gaat praten over hoe je op rete-commerciële wijze invulling moet geven aan accountmanagement en bemiddeling, dan wordt het in de discussies een stuk stiller. We zoeken allemaal naar het ei van Columbus, maar misschien is dat er wel niet.”

ZON-directeur Michiel van Ginkel maakte zich afgelopen maanden sterk voor termijnhandel in de groente en fruit. Of dat onderdeel is van de discussie in de klankbordgroep, is onduidelijk. ZON heeft de termijnhandel twee jaar geleden met een andere klankbordgroep uitgebreid bestudeerd en voorbereid.

Fusie geen prioriteit

Bij de discussies over commerciële strategie is ook de mogelijkheid van fusie zijdelings besproken. Dat zal voor ZON geen eerste prioriteit zijn en komt pas in beeld als de eigen toekomstvisie opnieuw is ingevuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.