Glas

Nieuws

Telers uit ‘peloton’ stromen nu ook PlanetProof in

De groei van het PlanetProof-areaal komt van telers die worden gedwongen door afnemers. De omschakeling gaat toch redelijk soepel.

De jongste areaalcijfers van On the Way to PlanetProof laat zien dat voor groenten de hoogste aandelen worden gehaald. Op 1 november was 46,5% van het areaal groenten en fruit gecertificeerd. Voor glasgroenten is dat aandeel nu 30,9%. De cijfers werden donderdag 14 november gepresenteerd op de hoorzitting in Houten voor het nieuwe teeltschema van 2020 voor plantaardige teelt.

CLM vreest meer tekortkomingen telers

Het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) wilde weten of de grote instroom van telers die gedwongen wordt door afnemers, ook meer tekortkomingen hebben. Volgens programmamanager Stephanie Kool van Stichting Milieukeur vindt regelmatig overleg plaats met de certificerende bedrijven om de toelating gelijkwaardig te beoordelen. “We zien dat de de begeleiding ook verbetert door de grotere instroom. Bij telersverenigingen zijn adviseurs betrokken. Er is meer ervaring om vroegtijdig tekortkomingen op te sporen en te verhelpen.”

‘Begeleiding bij telersverenigingen goed’

Een certificeerder in de zaal reageerde daarop. “Wij proberen bedrijven het te laten halen. Eerstejaarsbedrijven lopen weleens tegen tekortkomingen aan, zoals het laten testen van de kunstmeststrooier. Dat kan in de hersteltermijn opgelost worden. Wij zien ook dat de begeleiding bij telersverenigingen goed is.”

CLM wilde vervolgens horen van de zaal of bedrijven na toelating in het tweede jaar meer de mazen van de wet opzoeken. De certificeerders herkenden dat signaal niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.