Doorgaan naar artikel

Telers Californië in onzekerheid over aardwarmte

CLG Geothermie BV ziet mogelijkheden voor een veilige aardwarmtewinning in Horst aan de Maas, maar moet het ministerie overtuigen en een dwangsom voorkomen.

De warmtewinning in het Limburgse glastuinbouwgebied Californië is nu meer dan een jaar geleden stilgelegd door de aandeelhouders. Oorzaak was een aantal aardbevingen in het gebied nabij een actieve breuklijn. Na onderzoek wilde CLG Geothermie BV de productie weer opstarten, maar er kwam een negatief advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM).

Het komt nu op minister Eric Wiebes aan. CLG Geothermie BV heeft namelijk een winningsplan ter beoordeling ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waarop ook weer het SodM zal adviseren. Uiteindelijk besluit de minister of hij wel of niet instemt met het ingediende winningsplan. Glastuinbouw Nederland probeert de minister ook te bewegen niet te strikte voorzorgsprincipes te hanteren en de winning weer vlot te trekken.

Onveranderd

De situatie in het gebied is feitelijk nog onveranderd, stelt SodM. De 2 aardwarmteprojecten CLG Geothermie BV en Californië Wijnen Geothermie (CWG) in het gebied kunnen op basis van de huidige gegevens niet veilig opstarten, stelt SodM. Daarmee is de onzekerheid voor de telers nog altijd zeer groot. Het is eventueel aan de ondernemers om onderzoek te laten doen die hen meer data zou opleveren, stelt SodM.

Dwangsom

Eind oktober deed SodM er een schepje bovenop door een dwangsom op te leggen van € 50.000 per week als CLG Geothermie BV niet binnen 14 weken vervuild testwater afvoert voor verwerking in Delfzijl. Het afvalwater en het slib bevinden zich momenteel in een tijdelijk bassin dat is voorzien van een dubbele laag bassinfolie. Het besluit van een dwangsom is aan te vechten voor de organisatie door binnen 6 weken bezwaar aan te tekenen. Dat was maandag 11 november nog niet gebeurd, stelt SodM. CLG Geothermie BV laat weten daarover een besluit te zullen nemen, maar kon de situatie niet verder toelichten.

Veiligheid

De SodM rekent CLG Geothermie BV aan veiligheid in gevaar te brengen. In het persbericht zegt Pieter van den Bergen, directeur Engineering SodM, dat CLG Geothermie BV weliswaar in augustus 2018 startte met het afvoeren van het vervuilde water, maar daar in september alweer mee was gestopt. “CLG geeft aan dat zij geen geld wil uitgeven aan het afvoeren, omdat het bedrijf momenteel stil ligt en geen verplichtingen aan wil gaan die zij wellicht niet kan nakomen. Echter, ook CLG heeft zich aan de wet te houden en kan niet uit economische overweging besluiten de veiligheid van mens en milieu onnodig in gevaar te brengen. Daarom leg ik nu een last onder dwangsom op”, aldus Van den Bergen in het persbericht.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin