Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:4 nov 2019

Rechtszaak aardwarmte laatste druppel faillissement Hartman

Er is interesse voor overname van teeltbedrijf A.C. Hartman waarvoor door eigenaar The Fruit Farm Group (TFFG) faillissement is aangevraagd.

Vrijdag 1 november is het personeel ingelicht over de faillissementsaanvraag die volgens TFFG noodgedwongen is ondanks een reorganisatie eerder dit jaar, waarin ook financier Rabobank mee ging. Op gangbare teelt werd verlies geleden, waardoor Hartman versneld overschakelde op biologisch. Het leverde niet het beoogde succes, getuige de faillissementsaanvraag. Voor een nieuw teeltseizoen was de financiering niet meer rond te krijgen.

TFFG, waarvan Hein Deprez aandeelhouder is, sprak al met geïnteresseerde partijen maar kwam niet tot een overeenkomst. Nu is het aan de curator om het faillissement en mogelijk rechtszaken uit het verleden op te lossen. Dat zegt Peter Zeylmaker van TFFG.

Aardwarmtesubsidie laatste druppel

Volgens Zeylmaker was de koek echt op bij A.C. Hartman, dat in potentie een goed bedrijf is maar waar te veel lijken uit de kast kwamen. Moeder TFFG, dat zelf in financiële problemen verkeert, kon niet geld blijven storten in het teeltbedrijf. “Buiten allerlei problemen die naar buiten kwamen in 2017 en die als een molensteen om onze nek hingen, was er recent een uitspraak van de rechter dat we subsidie moeten terugbetalen voor aardwarmte-onderzoek. Die moest ook nog terugbetaald worden. Het was een vernietigende uitspraak. Het faillissement heeft niets te maken met operationele zaken. Het is een bedrijf met potentie, maar de financiële positie was niet meer houdbaar.”

Keihard gewerkt door team

Hartman reorganiseerde dit jaar en schakelde versneld om naar biologisch. “We hebben pogingen gedaan het tij te keren, er is afgelopen seizoen hard gewerkt met het team, waarvoor dit echt heel vervelend is. Ik verwacht echt dat bedrijven zich melden voor overname. Ik kan me niet voorstellen dat de naam A.C. Hartman verdwijnt na 41 jaar.”

Eén reactie

  • L.J. Huyzer

    - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

    Reactie gewijzigd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.