Glas

Nieuws

Sector: ToBRFV-eisen VS raakt export niet

Nederland verwacht geen grote handelsbelemmeringen door ToBRFV-eisen van de Verenigde Staten voor tomaat en paprika.

Dat stelt TuinbouwAlert.nl, sectorwoordvoerder voor ToBRFV-onderwerpen namens teelt, handel en bedrijven in uitgangsmateriaal.

De Verenigde Staten (VS) willen extra visuele inspecties op handelspartijen paprika en tomaat op ToBRFV-symptomen. Dat moet in zowel land van herkomst als bij binnenkomst in de VS gebeuren. Uit de voorwaarden die het Amerikaanse ministerie van landbouw bekendmaakte, blijkt dat visuele inspecties vrij ingevuld kunnen worden met een standaardformulier. De effecten voor de export lijken daarmee niet groot. Op korte termijn is het effect er in ieder geval niet.

Geen extra eisen andere landen

“De export van Nederlandse tomaat is al een aantal jaren geleden gestopt vanwege het feit dat de VS enkel importeert vanuit landen waar geen tuta absoluta aanwezig is. Het Nederlandse paprika-seizoen zit er op. Pas in april start de paprika export weer naar de Verenigde Staten”, laat Tuinbouwalert weten. Van andere landen die producten importeren uit Nederland zijn geen extra eisen ontvangen.

Standaard onderdeel

In Nederland zijn alleen tomatenbedrijven besmet en geen paprika-bedrijven. Toch gelden de regels ook voor paprika-export. Met de bestaande exportinspecties door KCB hoeft niet een geheel nieuw controlenetwerk opgezet te worden, stelt TuinbouwAlert. ”Dit is niet nodig, dit is namelijk standaard onderdeel van de reguliere en verplichte exportcontroles die dagelijks plaatsvinden door de Nederlandse autoriteiten. De enige wijziging is dat het nu formeel vermeld moet worden dat er naar gekeken is.”

Risico’s overdracht

De Verenigde Staten zeggen de extra importmaatregelen te nemen vanwege nieuwe inzichten in overdrachtsrisico’s van vruchten. Het gaat om voorlopige maatregelen die gelden zolang er nog geen eensluidende kennis is ontwikkeld over de besmettingsrisico’s door internationale handel met vruchten. TuinbouwAlert weet niet om welke nieuwe inzichten het gaat bij de VS. Binnenkort verschijnt een internationaal afgestemde risicoanalyse voor ToBRFV.

Ook voor Canada gelden eisen

De Amerikaanse importeisen gelden voor landen waar ToBRFV officieel is bevestigd, zoals Nederland, Mexico en Israël. Ook Canada moet aan de eisen voldoen, terwijl bedrijven in Canada officieel niet besmet zijn. Vanwege de handel met Mexico, waar het virus wijd verspreid is, moet ook Canada product toch extra controleren.

Of registreer je om te kunnen reageren.