Glas

Nieuws laatste update:21 nov 2019

Optie 40 hectare kassen na Hartman naar bedrijven

Een consortium van bedrijven wil kassen bouwen in glastuinbouwgebied Waddenglas, waarop voorheen A.C. Hartman een optie had.

Dat stelt de gemeente Waadhoeke desgevraagd. Het gaat om een combinatie van bedrijven van toeleveranciers aan de teelt, laat de gemeente weten. Of daar wel teeltbedrijven bij betrokken zijn, is niet duidelijk. Hartman is zeker geen onderdeel van die combinatie.

Deze combinatie van bedrijven onderzoekt sinds een maand of het businessmodel haalbaar is en heeft een reservering op de in totaal 50 hectare grond in Waadhoeke voor circa 40 hectare kassen voor groenteteelt. Als de nieuwe eigenaar van A.C. Hartman alsnog wil uitbreiden in Waddenglas heeft deze combinatie van bedrijven een maand lang recht op eerste koop.

Boekwaarde € 13,7 miljoen

Het project Waddenglas ligt jaren achter op ontwikkeling en is daarmee verliesgevend voor de drie aandeelhouders: Waadhoeke, provincie Friesland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De gemeente Waadhoeke heeft een verlies ingecalculeerd van € 2,2 miljoen op dit gebied. De boekwaarde is ruim € 13,7 miljoen, blijkt uit het jaarverslag, maar dat is kunstmatig opgelopen door rentekosten. Wat de grondprijs is, waarvoor de percelen zijn aangeboden, is niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.