Glas

Nieuws

GSPP kijkt naar aanpak van ToBRFV

Good Seed and Plant Practices (GSPP) werkt aan een strategisch toekomstplan met mogelijk bredere toepassing, zoals de aanpak van ToBRFV. Dat laat GSPP desgevraagd weten naar aanleiding van de uitbraak van ToBRFV in de tomatenteelt in Nederland.

Door het hygiëneprotocol van GSPP is de verspreiding van de bacterie Clavibacter onder controle gekomen. Nu wordt sterk nagedacht over een nieuwe toekomstvisie met daarin een bredere rol van het protocol in de bestrijding van meer ziektes en misschien wel in meer producten (groenten).

Aanpassingen protocol nodig voor ToBRFV

GSPP is een Frans-Nederlands ketensysteem om besmetting van zaden en planten met ziekteverwekkers te voorkomen. GSPP heeft een gecertificeerd hygiëneprotocol ontworpen ter voorkoming van Clavibacter in tomaat. Nu al biedt het GSPP-systeem een bepaalde bescherming tegen ziekten, omdat een strikt hygiëneregime is voorgeschreven. Voor ToBRFV zouden aanpassingen aan het systeem nodig zijn, net zoals er nu in teelt speciaal voor ToBRFV een eigen hygiëneprotocol is. TuinbouwAlert, het Nederlandse crisisplatform voor teelt, uitgangsmateriaal en handel, noemt die aanpassing kostbaar en tijdrovend.

Plantenkwekers en zaadbedrijven vormen achterban

Volgens een woordvoerder van GSPP staat alles open voor de toekomst van GSPP en is het aan de aandeelhouders. “We kijken altijd wat er gebeurt in de samenleving. Certificering verandert. Moeten wij mee? Hoe kijkt de samenleving naar dit soort standaarden.”

Vanuit de technische werkgroepen komt het signaal dat verandering op dit moment voor de hand ligt. Het Frans-Nederlandse ketensysteem kent een bestuur met daarin plantenkwekers en zaadbedrijven uit Nederland en Frankrijk. Zij vertegenwoordigen de achterban.

Of registreer je om te kunnen reageren.