Glas

Nieuws

Vertraging aardwarmte dreigt door impasse stikstof

2 aardwarmteprojecten lopen nu daadwerkelijk vertraging op door stillegging vanwege stikstofuitstoot, maar dat aantal kan oplopen.

Dat stelt koepel Dutch Association Geothermal Operators (DAGO). De hoogste bestuursrechter verbood de vergunningsverstrekking via het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS), omdat het de natuur onvoldoende beschermt. Sindsdien liggen vele duizenden projecten stil. Daaronder zijn dus 2 aardwarmteboringen.

Meer vertragingen dreigen

Dat aantal kan oplopen als vergunningen niet op tijd verstrekt worden bij geplande boringen. Dat kan plaats vinden als de beschikkingstermijn voor de ingangsdatum van het subsidieprogramma SDE verloopt. DAGO signaleert dat het ministerie gevoelig is voor de problematiek bij geothermie. Secretaris Martin van der Hout: “Het ministerie van Economische Zaken organiseert bijeenkomsten waar specifieke onderwerpen benoemd kunnen worden en het voortgangsproces wordt toegelicht. Vanuit DAGO doen we daar aan mee en we beseffen dat de problematiek in andere sectoren nog veel grotere stagnatie oplevert.”

Nog geen oplossing

Het advies van commissie-Remkes van vorige week over de stikstofproblematiek helpt telers die in nood zitten vanwege stilgelegde aardwarmteboringen niet. Voorzitter Sjaak van der Tak van Glastuinbouw Nederland noemde dat teleurstellend en pleit voor soepeler beleid voor energietransitieprojecten die in de toekomst grote uitstootwinst opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.