Glas

Nieuws

Verdenking ToBRFV in Nederland

De NVWA vermoedt ToBRFV bij een tomatenteler in het Westland, maar kiest daarbij niet voor ruiming.

Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De sector was de afgelopen weken in overleg met de NVWA over het protocol bij een vondst. Nu blijkt dat de NVWA niet tot ruiming overgaat. Ze schrijft: “Bij een vondst op een vruchtenbedrijf wordt het bedrijf niet geruimd, maar worden hygiënemaatregelen opgelegd om verspreiding te voorkomen.” Daarmee lijkt de NVWA het spoort van Clavibacter te volgen, eveneens een bestrijdingsplichtig organisme.

De NVWA heeft afgelopen zomer meer dan 100 bedrijven bezocht op initiatief van de Europese Commissie. De commissie wil daarmee insleep en verspreiding voorkomen van het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV).

Artikel gaat verder onder de tweet

Eerdere verdenkingen

Eerder dit jaar kwam het internationale platform voor plantgezondheid EPPO tot de conclusie dat berichten over besmettingen in Nederland niet juist waren. Nederland heeft officieel nog de status vrij van ToBRFV.

Eliminatiescenario

De NVWA verzamelt informatie en onderzoekt de bron van de besmetting in het Westland. Bedrijven waar een verdenking wordt geconstateerd, krijgen de maatregelen uit het eliminatiescenario opgelegd. Wat die inhouden is niet precies bekend. Dat betekent dat zij maatregelen moeten nemen om verspreiding te voorkomen naar andere teelten. Als een teler gebruikmaakt van een pakstation, worden ook daar maatregelen opgelegd om verspreiding te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.