Glas

Nieuws

Tweede verdenking ToBRFV in Westland

De NVWA heeft een tweede verdenking van ToBRFV gevonden. Nederland is nu officieel als geheel gebied niet meer ToBRFV-vrij.

Het eerste tomatenbedrijf in Westland met een verdenking is nu bevestigd. Dat schrijft minister Schouten in een Kamerbrief over de mogelijk eerste vondst. Of de tweede verdenking in Westland nu opnieuw om een tomatenbedrijf gaat, wordt niet duidelijk uit de brief. De minister sluit verdere besmettingen niet uit.

Maatregelen breder getrokken

Nederland is als geheel gebied niet vrij van ToBRFV meer, schrijft Schouten in die brief. Ging de sector vorige week nog uit van een markering van een teeltgebied in alleen Westland, nu maakt het ministerie bekend dat Nederland als geheel geen ToBRFV-vrij gebied meer is. Het betekent dat alle plantenleveranciers onderzoek moeten laten uitvoeren op tomaten- en paprikaplanten en daarvan certificaten afgeven.

Kwekers lopen meer risico

De Nederlandse opkwekers van tomatenplanten lopen meer risico bij ToBRFV-besmetting dan telers. De plantenkwekers moeten bij een vondst van ToBRFV de hele partij vernietigen, terwijl bij tomaten- en paprikatelers kan worden volstaan met extra hygiënemaatregelen, schrijft Schouten.

Of registreer je om te kunnen reageren.