Glas

Nieuws

Telers Florida: actie tegen import ToBRFV-tomaten

Teelt en handel in Florida (VS) willen maatregelen tegen import na de vondst van Mexicaanse gevlekte ToBRFV-tomaten.

De Florida Fruit & Vegetable Association roept, net als de Florida Tomato Exchange, nationale overheden op maatregelen te nemen tegen tomatenimport uit Mexico. Na de vondst van tomaten met ToBRFV-symptomen vrezen zij het risico op insleep van het virus. De sector wil dat de nationale overheid de besmette partijen tomaten traceert en maatregelen neemt tegen de leveranciers.

De Florida Tomato Exchange riep het Amerikaanse ministerie van landbouw zelfs op de import te stoppen. In Mexico is de ToBRFV-uitbraak fors met – volgens de laatste officiële berichten – meer dan 100 besmette bedrijven verspreid over het land.

Handelsbelang

De internationale koepel Fresh Produce Association of the Americas (FPAA) wijst op extra maatregelen die zijn genomen door de Verenigde Staten (VS), Mexico en Canada tegen verdere verspreiding. De koepel wijst er ook op dat het virus ook in Californië (VS) en Ontario (Canada) is aangetroffen in 2018 en 2019. De oproep van de sector in Florida om Mexicaanse import aan te pakken is volgens FPAA ingegeven door handelsbelangen. Telers in Florida riepen consumenten op alleen tomaten uit Florida te kopen en zo te helpen het virus buiten de deur te houden.

Maatregelen

Mexico heeft een zaadcontrole-programma opgezet dat alle importpartijen moet controleren bij binnenkomst in het land. De Amerikaanse plantgezondheidsdienst APHIS zegt een risico-analyse uit te voeren om het beleid tegen ToBRFV vorm te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.