Glas

Nieuws

RVO.nl: 34% meer GMO-subsidie aangevraagd

Het gebruik van GMO-subsidie door telersverenigingen lijkt weer toe te nemen. Voor 2020 kan de toename 34% bedragen. Dat laat de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) weten.

GMO is de Europese steun voor afzetorganisaties in groente en fruit voor voornamelijk innovatie en verduurzaming. Na aanscherping van de regels onder staatssecretaris Martijn van Dam nam de deelname af. Aanpassingen onder minister Carola Schouten zorgen voor een ruimere toepassing van de regeling.

De toename voor 2020 lijkt overigens vooral het gevolg van de fusie van Best of Four en Van Nature, waardoor telers van laatstgenoemde afzetorganisatie weer voor GMO in aanmerking komen.

€ 93,9 miljoen

Voor 2020 is een totaalbedrag aangevraagd van € 63,9 miljoen aan uitgaven- en investeringsprogramma’s. Daarvan wordt ruim € 32 miljoen door de EU vergoed als deze programma’s worden goedgekeurd. Ter vergelijking, over 2019 was dit € 42 miljoen aan uitgaven en € 21,1 aan steun. De aanvraag is daarmee ruim 34% hoger dan vorig jaar. Om uitgaven aan GMO in 2018 te bekijken, heeft RVO.nl een pagina op zijn website ingericht.

Gelijk aantal aanvragers

De stijging komt van een gelijk aantal aanvragers. Dat blijft in 2020 stabiel op vijf producentenorganisaties. Ook hier is belangrijk te vermelden dat Best of Four en Van Nature na een fusie een ruimere aanvraag doen voor telers van beide oude afzetorganisaties. Van Nature maakte geen gebruik meer van GMO. Het leek erop dat ook afzetorganisatie Harvest House een aanvraag zou doen, maar de discussie wordt daar nog gevoerd. Telersverenigingen moeten tot uiterlijk 20 januari 2020 wachten op een besluit op de aanvraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.