Doorgaan naar artikel

PlanetProof kan voorwaarde worden voor EU-subsidie

Minister Schouten wil toekomstige EU-subsidie op bedrijfsniveau koppelen aan duurzaamheidsschema’s als PlanetProof en GlobalGap.

Schouten ondersteunt daarmee het advies van de Raad voor de Leefomgeving (Rli). Ze gaat niet in op het advies van Rli om een aantal tuinbouwteelten met hoogrenderende gewassen buiten de basisinkomenssteun te houden bij hervorming van het Europese landbouwbeleid, een ander advies van de Rli. Voor hoogrenderende gewassen is de basisinkomenssteun een beperkt deel van het inkomen en kan meer ruimte geschapen worden, stelt Rli.

Global G.A.P.

Het Rli noemde in haar advies PlanetProof bij naam en Global G.A.P. waarbij de opvolger van de basisinkomensteun, de ‘ecoregelingen’ kan aansluiten. Schouten denkt dat dit een goede manier is om zonder veel extra administratieve lastendruk telers en boeren naar kringlooplandbouw te bewegen. Daarmee lijkt ze wel voorwaarden te stellen aan het tempo waarop bijvoorbeeld PlanetProof zich beweegt op het vlak van verduurzaming. De keurmerken worden in de toekomst mogelijk gewogen door een speciale commissie, met een puntensysteem, zo blijkt uit haar brief.

Lastendruk

Zo’n commissie van deskundigen ziet er ook op toe dat goedgekeurde schema’s controleerbaar en handhaafbaar zijn. Het Rli adviseert een samenhang tussen duurzame keurmerken met voedselveiligheidscertificaten als Global G.A.P., zodat de administratieve lasten beperkt kunnen blijven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin