Glas

Nieuws

Netstroom vele tienduizenden euro’s duurder voor telers

Tuinders gaan volgend jaar fors meer betalen voor de elektriciteit die ze inkopen via het net.

Het kabinet is van plan om de Opslag Duurzame Energie (ODE) in de derde tariefschaal te verhogen van € 7,40 naar € 20,50 per MWh. Voor tuinders die belichten met netstroom kunnen de extra kosten oplopen tot bijna anderhalve ton per jaar. De ODE is in 2013 ingesteld om de energietransitie te financieren via de SDE+ subsidie.

Met een WKK zelf opgewekte stroom en warmte wordt nu weer extra aantrekkelijk. - Foto: Ton van der Scheer
Met een WKK zelf opgewekte stroom en warmte wordt nu weer extra aantrekkelijk. - Foto: Ton van der Scheer

Veel tuinders in derde schaal

De verhoging geldt vooral voor de derde schaal van de elektra-tarieven, tussen 50 MWh en 10.000 MWh. Adviesbureau Enova heeft doorgerekend wat de gevolgen zijn voor de glastuinbouw. Een teler die in een jaar 5.000 MWh aan elektriciteit inkoopt gaat € 67.000 extra betalen. Bij 10.000 MWh inkoop gaan de kosten zelfs met € 134.000 omhoog. In de vierde tariefschaal, voor de grootverbruikers boven 10.000 MWh, stijgt de ODE slechts beperkt van € 0,30 naar € 0,40 per MWh.

WKK weer aantrekkelijker

Telers die zelf met een WKK elektriciteit opwekken worden door de maatregel niet getroffen. De maatregel lijkt daarom de gasgestookte WKK weer extra aantrekkelijk te maken, met name voor glastuinders met een belichte teelt.

Of registreer je om te kunnen reageren.