Glas

Nieuws

NVWA laat tanden zien in ToBRFV-dossier

De NVWA heeft informatie gevorderd bij laboratoria, pakstations en plantenkwekers en gaat vanaf maandag boetes uitdelen als de meldplicht rond ToBRFV niet wordt uitgevoerd.

Dat heeft de NVWA deze week op een besloten bijeenkomst met TuinbouwAlert laten weten. De presentaties zijn recent gepubliceerd. De aanpak heeft al meer bedrijven in beeld gebracht met (mogelijk) aangetast gewas, blijkt uit een verslag van de bijeenkomst. De NVWA laat weten dat dit niet betekent dat op dit moment meer verdenkingen zijn gevonden, maar dat informatie binnenkomt die wel nieuwe onderzoekslijnen opleveren.

Toezicht pakstations

Woensdag heeft de NVWA de laatste wijzigingen in een nieuw hygiëneprotocol doorgegeven, dus ook op dit punt heeft de NVWA de rol als toezichthouder ingevuld. Zo is voor gezamenlijke pakstations een plan van aanpak om verspreiding te voorkomen en houdt de NVWA nu toezicht. Telers wordt streng afgeraden teeltproeven te doen met onbekende rassen in de kas om insleeprisico’s te voorkomen. Dat kan een rem gaan vormen op vernieuwing van het tomatensegment de komende jaren.

Tekst gaat onder foto verder

Jong blad met symptonen die kunnen duiden op ToBRFV en Pepinomozaiekvirus. Op Nederlands verdacht bedrijf aangetroffen. - Foto: NVWA
Jong blad met symptonen die kunnen duiden op ToBRFV en Pepinomozaiekvirus. Op Nederlands verdacht bedrijf aangetroffen. - Foto: NVWA

Nederland wilde geen maatregelen

De NVWA liet weten dat wetenschappers er een hard hoofd in hebben dat het virus wordt uitgeroeid, maar dat het alleen succesvol kan zijn met een samenwerking tussen teelt en NVWA. Ook stelt de NVWA dat nu ook op basis van geruchten bij telers wordt geïnspecteerd.

Nederland was dit jaar geen voorstander van maatregelen vanwege de zeer besmettelijke en epidemiologie van vergelijkbare virussen. Toch kwam de Europese Commissie in juli met maatregelen. De NVWA noemt de maatregelen een compromis. In Nederland wordt bijvoorbeeld niet geruimd.

Geruchten over meer besmettingen

Met de meldplicht die wordt ingevoerd komende week, is de verwachting dat meer bedrijven in meer landen een besmetting zullen melden. Het huidige beeld van de verspreiding van het virus kan dan wijzigen. Nu lijkt er succesvol te worden opgetreden bij uitbraken in Duitsland, Engeland en Italië. Er gaan veel geruchten over andere landen en herbesmetting.

Of registreer je om te kunnen reageren.