Glas

Nieuws

NVWA: ToBRFV-onderzoek bij omliggende bedrijven

De NVWA onderzoekt een groep Westlandse bedrijven in een ring om het mogelijk besmette ToBRFV-bedrijf.

Dat laat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) weten. Het is een procedure om de omvang van de mogelijke besmetting vast te stellen. Mogelijk worden ook bedrijven uit het netwerk van het bedrijf onderzocht.

Zieke planten tijdens bedrijfsbezoek gevonden

De verdenking van de besmetting met ToBRFV was door het tomatenbedrijf in Westland niet gemeld bij de NVWA. De zieke planten zijn gevonden door inspecteurs van de NVWA tijdens een bedrijfsbezoek in een sectoronderzoek namens de Europese Commissie. In een groep van meer dan honderd bezochte bedrijven was dit bedrijf een van de laatste. Een NVWA-woordvoerder: “De mogelijke besmetting is in de staart van het onderzoek aangetroffen. Er was bij de andere bedrijven niets gevonden.” De NVWA richt de inspecties nu vooral op bedrijven rond het mogelijk besmette bedrijf en breekt het steekproefonderzoek af. Dat zijn naast tomaten- ook paprikabedrijven.

Bedrijf niet op slot

De NVWA werkt met de sector aan een eliminatieprotocol. Dat protocol is nog niet klaar, maar de teler krijgt instructies hoe hij hygiënemaatregelen moet toepassen om verdere uitbreiding van de besmetting te voorkomen. De teler mag vruchten met ToBRFV-symptoon niet afzetten. Omdat het virus geen risico voor mensen met zich meedraagt, zijn vruchten zonder symptomen wel vrij te verhandelen. Het bedrijf wordt niet geruimd of op slot gezet. Ook de omliggende bedrijven zetten product af, maar worden dus onderzocht.

Melding in Brussel

De NVWA gaat uit van een zware verdenking, maar het lijkt hier daadwerkelijk om een besmetting te gaan. Vrijdag 11 oktober meldt de NVWA de vondst bij de Europese Commissie. Volgende week al publiceert de NVWA een pest report, wat hoort bij een besmetting van een quarentaine(waardig)-organisme.

Over het bedrijf zelf doet de NVWA geen uitspraken. Het lijkt te gaan om oud tomatengewas, gezien de beperking van de verkoop van aangetaste tomaten. De telersvereniging is op de hoogte gebracht door de NVWA die donderdag informatiebijeenkomsten had over ToBRFV en de verdenking daar al deelde.

Vondst NVWA nog van voor de meldplicht

Volgens de NVWA-woordvoerder heeft de teler geen regels overtreden door de zieke planten niet te melden bij de NVWA. Sinds 4 oktober is er een meldplicht voor zowel telers als laboratoria. De vondst door de NVWA is vòòr die datum gedaan, stelt de woordvoerder. De NVWA heeft geen idee hoe lang de planten al ziek waren en of meer sectorpartijen op de hoogte waren. Er waren al langer berichten over besmettingen in het Westland. In deze fase van het onderzoek wil de NVWA daar niet op in gaan. De bedrijven uit het NVWA-onderzoek waren overigens aselect gekozen.

Noodmaatregelen opkweekbedrijven

Per 1 november treden noodmaatregelen in werking tegen ToBRFV in Europa. Die houden onder meer in dat opkweekmateriaal uit besmette gebieden extra onderzocht moet worden. Wat het effect van de huidige vondst is op opkweekbedrijven in de regio, is niet duidelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.