Glas

Nieuws laatste update:28 okt 2019

Minister staat biocide Virkon S toe tegen ToBRFV

Om ToBRFV bij teeltwisseling afdoende te bestrijden, heeft minister Carola Schouten Virkon S een tijdelijke toelating gegeven voor 120 dagen.

Virkon S heeft een reguliere toelating voor ontsmetten van kassen. Dit betreft een tijdelijke toelating voor 120 dagen van het middel voor het ontsmetten van transportmiddelen.

Dat blijkt uit een publicatie in de Staatscourant. De vrijstelling wordt gegeven omdat de teelt van tomaten met ToBRFV in een noodsituatie verkeert. De werking van Virkon S tegen de zeer stabiele en besmettelijke Tomabovirussen is door de NVWA aanbevolen na literatuuronderzoek. Het gaat om reiniging van fust, teeltmaterialen en kasoppervlaktes.

Virkon ook volgens Brits onderzoek effectief

Ook uit recent onderzoek van de Britse plantenkundige dienst Fera in opdracht van het Britse landbouwschap AHDB bleek de werking van Virkon S al. Daaruit bleek dat fust dat op 70 graden Celsius gewassen en behandeld werd met Virkon, geen besmettingsbron meer was. Een hittebehandeling op 90 graden Celsius zonder behandeling bleek overigens ook effectief in het Britse onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.