Glas

Nieuws

Zeven zware verdenkingen ToBRFV

De NVWA onderzoekt zeven zware verdenkingen van ToBRFV op tomatenbedrijven.

Dat blijkt uit een update van de NVWA donderdag 31 oktober over het onderzoek in Nederland. Op dit moment is één besmetting bevestigd. Eerder op de dag zei Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, tijdens het algemeen overleg gewasbeschermingsmiddelen dat ‘meerdere verdenkingen’ bestaan.

Schouten bracht zelf het onderwerp ter sprake om de Kamer daarmee mondeling te informeren. Schouten stelde in haar eerste Kamerbrief van 21 oktober al aan dat mogelijk meerdere besmettingen aan het licht zullen komen. De minister spreekt nu nog altijd van één bevestigde besmetting. Dat kunnen er dus acht worden. Bij een zware verdenking is het virus bij zowel de NVWA als Naktuinbouw gevonden in verschillende tests.

Tussen een verdenking en bevestiging zit normaal circa 10 dagen, vanwege specifiek diagnose-onderzoek (sequencing). Op 21 oktober meldde de minister al dat een vondst en een tweede verdenking in Westland was aangetroffen.

Flinke problemen

Schouten stelde in dat algemeen overleg verder dat telers met een besmetting voor flinke problemen staan. “Het virus is lastig te verwijderen en er vindt uitval van productie plaats. De NVWA overlegt veel met de sector en besmette bedrijven krijgen strenge hygiënemaatregelen opgelegd”, aldus Schouten.

Nieuwe maatregelen

Voor het Europese beleid tegen ToBRFV wordt begin volgend jaar een belangrijk moment. Dan moeten alle EU-landen hun monitoringsonderzoeken indienen bij de Europese Commissie en wordt duidelijk hoe breed het virus verspreid is. “Dan wordt ook gekeken of er verdere maatregelen nodig zijn tegen het virus”, aldus de minister.

Of registreer je om te kunnen reageren.