Doorgaan naar artikel

Hydroponics staat of valt met zuurstofgehalte water

Bij de teelt op water moet het zuurstofgehalte van het water dicht bij de 100% zitten. Jan Botman Hydroponics lukt dat met een circulatiesysteem met twee luchtpompen. Op Proeftuin Zwaagdijk worden op dat systeem door diverse zaadfirma’s rassen van met name bladgewassen getest op hun geschiktheid voor hydroponics.

Het hele seizoen is er op Proeftuin Zwaagdijk gekeken naar de geschiktheid van rassen voor de teelt op hydroponics. Enza Zaden, Rijk Zwaan, Bejo Zaden en Syngenta testen er een groot scala aan bladgewassen, en rassen paksoi. Ook de mogelijkheden voor de teelt van peterselie liggen in onderzoek. De rassenvergelijking vindt plaats op het hydroponics systeem van Jan Botman Hydroponics. De opkweek van de planten gaat in klimaatcellen in lagenteelt onder led-verlichting.

Rechts het door een luchtpomp in beweging gebrachte bruisende water, links de aanzuiging met een kolk in het water. - Foto's: Stan Verstegen

Rechts het door een luchtpomp in beweging gebrachte bruisende water, links de aanzuiging met een kolk in het water. – Foto’s: Stan Verstegen

100% zuurstof

Het systeem van Botman, op basis van de DeepWaterCulture, bestaat op Proeftuin Zwaagdijk uit twee naast elkaar gelegen bassins over de lengte van de kas. Aan de voorkant zit bij het rechterbassin een luchtpomp die in verbinding staat met het linkerbassin. Door de zuigende werking ontstaat in het linkerbassin een kolk en door de blazende werking in het rechterbassin sterk bruisend water. Aan het einde van beide bassins gebeurt hetzelfde, maar dan in omgekeerde richting met het bruisende water in het linkerbassin. Op deze manier ontstaat een flinke rondgaande stroming door beide bassins en wordt het water verzadigd met 100% zuurstof. Dat bevordert een snelle wortelvorming van de planten die in taps toelopende gaten staan in drijvende floats. Door het hoge zuurstofgehalte krijgen schimmels en (anaerobe) bacteriën geen kans.

Veel zuurstof bevordert een optimale wortelontwikkeling. -

Veel zuurstof bevordert een optimale wortelontwikkeling. –

Concept hydroponics

In samenwerking met enkele partners biedt Botman het hydroponic-systeem aan, exclusief de bouw van een kas of tunnel. Het systeem vraagt een kas of tunnel in verband met de mogelijkheid om jaarrond te kunnen telen en vanwege de geavanceerde technologie die niet aan buiteninvloeden moet worden blootgesteld.

Door twee luchtpompen loopt het zuurstofgehalte in het water op tot bijna 100%.

Door twee luchtpompen loopt het zuurstofgehalte in het water op tot bijna 100%.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin