Glas

Nieuws

Fonds investeert in drones in de kas

PATS ontvangt € 250.000 uit investeringsfonds UNIIQ voor verdere ontwikkeling van drones in kassen.

PATS Indoor Drone Solutions ontwikkelt een methode waardoor vliegende plaaginsecten met behulp van drones worden uitgeschakeld. Met de investering kan worden gewerkt aan de verdere ontwikkeling van drones en aan de toepassing in meerdere gewassen.

Drones focust op vliegende motten

PATS, een spinoff van TU Delft, richt zich in eerste instantie op één plaaginsect: motten. De rupsen, nakomelingen van de mot, kunnen flinke schade aanrichten aan het gewas, met opbrengstverliezen tot gevolg. Verspreid door de kas plaatst het Delftse bedrijf basisstations, die voorzien zijn van camera’s om de kasruimte te observeren. Zodra een vliegende mot is gedetecteerd, wordt de drone geactiveerd en op het insect afgestuurd. In de vlucht vindt een botsing met het insect plaats, waarna deze door de roterende propellers van de drone wordt uitgeschakeld.

Drones jagen actief op plaaginsecten

PATS noemt het een vliegensvlugge vleermuisachtige actie, die slechts enkele seconden in beslag neemt. Nadat het insect is geëlimineerd, vliegt de drone terug naar het basisstation om op te laden voor een volgende missie. In tegenstelling tot huidige beschikbare middelen jaagt dit systeem dus actief op de plaaginsecten, om zo verdere verspreiding door de kas te voorkomen.

Versnelde productontwikkeling

PATS zet de UNIIQ-investering in om het R&D-team uit te breiden voor een versnelde productontwikkeling en het uitbouwen van de kennisbasis. Zo kan de tijd die het kost om systemen op de markt te brengen, worden verkort.

Liduina Hammer, fondsmanager UNIIQ: “PATS richt zich op een relevant probleem in de kas en tuinbouwsector. De oprichters hebben een achtergrond binnen de onderzoeksgroep van MAVlab, het dronelab van TU Delft. De financiering van UNIIQ geeft de ondernemers de gelegenheid deze alternatieve en innovatieve manier van plaagdierbestrijding te valideren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.