Glas

Nieuws

Vlaamse veilingen presenteren nieuwe ‘duurzaamheidsstrategie’

De Vlaamse veilingen presenteren volgende maand op FruitLogistica een nieuwe duurzaamheidsstrategie voor de teelt van groente en fruit.

Vlaanderen kent nu een collectief systeem, Responsibly Fresh, waarbij de voortgang van de sector als geheel wordt gemeten. Nederlandse bedrijven die zijn aangesloten bij de Belgische veilingen vallen ook onder dit stelsel.

Geen PlanetProof

Daarmee onderscheidt de Vlaamse situatie zich van de Nederlandse, waar duurzaamheidseisen op gebied van milieu zijn neergelegd in het private keurmerk PlanetProof, opgelegd door supermarkten.

De Vlaamse veilingen willen graag in bestaande verplichte kwaliteitssystemen als GLOBALG.A.P. en QS gecontroleerde en ‘realistische’ duurzaamheidseisen vastleggen, om zo aan eisen van supermarkten te voldoen.

Details over het nieuwe systeem in Vlaanderen zijn er nog niet, maar in de aankondiging schrijven de veilingen dat het systeem opnieuw collectief is. “Veranderende maatschappelijke verwachtingen en nieuwe globale uitdagingen stimuleren om verder collectief te blijven inzetten op duurzame ontwikkeling”, schrijven de veilingen in de aankondiging.

Duurzaamheid in GLOBALG.A.P.

De individuele Vlaamse producenten moeten gecertificeerd zijn voor bijvoorbeeld GLOBALG.A.P. en/of Vegaplan. Hun gezamenlijke progressie op een reeks van duurzaamheidscriteria wordt daarnaast opgevolgd via een collectief dossier Responsibly Fresh. De veilingen moeten de progressie in duurzaam telen monitoren.

Voortgang blijkt uit enquète

Met een enquête wordt de voortgang van de Vlaamse telers gemeten. Responsibly Fresh-producenten nemen maatregelen om hun energieverbruik te verminderen. In 2013 nam 63% maatregelen, in 2015 was dit 69% en in 2017 nam 76% van de producenten energiebesparende maatregelen. Een vijfde van de producenten geeft aan dit de afgelopen 2 jaar verbeterd te hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.