Doorgaan naar artikel

Schouten prijst glastuinbouw

De glastuinbouw is een voorbeeld van hoe circulair kan worden gedacht en gewerkt.

Dat zei minister van landbouw Carola Schouten. Dat blijkt uit een recent vastgesteld verslag van een bijeenkomst van de vaste kamercommissie Economische Zaken en Landbouw/Klimaatbeleid in december. “Als er ergens inderdaad al circulair wordt gedacht en wordt gewerkt, dan is het in de glastuinbouw. Sterker nog, er wordt hard gewerkt aan de klimaattafels. Ik roep dan altijd: wij zijn de enige sector die CO2 nog nodig heeft in plaats van dat we hem moeten verminderen. Want zonder CO2 heeft de glastuinbouw ook een probleem.“

Respect uit buitenland

In buitenlandse contacten krijgt Schouten veel respect voor Nederlandse techniek. “Mijn collega’s in Europa zeggen: die Nederlanders krijgen het voor elkaar dat je straks nog gewassen kunt telen zonder zonlicht en zonder water. En dat is bijna zo! Het wordt steeds minder. We hebben geen zonlicht meer nodig. Dat wordt al steeds meer met verlichting gedaan. We hebben steeds minder water nodig. Ook de grond kunnen we optimaal vormgeven, waarbij we ook nog CO2 nodig hebben en afvangen.”

Toekomstige mogelijkheden

De minister heeft het dan nog niet over de toekomstige mogelijkheden. “Aan de klimaattafels wordt nu gekeken hoe we met nog minder gas kunnen, sterker nog, hoe de kas kan worden omgevormd tot energiebron, dus dat we het om gaan draaien. Die concepten zijn daar al vrij ver doordacht. De sector toont op dat gebied zelf al vrij veel initiatief.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin