Doorgaan naar artikel

NVWA krijgt meer focus op nieuwe plantenziektes

De NVWA gaat meer doen aan het opsporen en traceren van nieuwe schadelijke virussen en bacteriën in de Europese Unie.

Het NVWA-laboratorium NRC-fytosanitair krijgt daarvoor iets meer capaciteit en mankracht. Het is het gevolg van de erkenning door de Europese Commissie van het laboratorium als Europees Referentielaboratorium (EURL). Dat betekent in de praktijk vooral dat het lab zal bijdragen aan het verbeteren van de uniformiteit en de betrouwbaarheid van de analyseresultaten voor bacteriën en virussen in planten binnen de Europese Unie (EU).

Nadruk op nieuwe risico‘s

In een toelichting stelt de NVWA dat de nadruk nadrukkelijk ligt op nieuwe en grote risico’s, dus op organismen die in de EU niet voorkomen en waarvan is vastgelegd dat ze bij aantreffen bestreden moeten worden. Dat gebeurt via specifieke surveyprogramma’s die bepaald worden door de Europese Commissie.

Plantgezondheidswet

Nederland zal daarbij intensiever samenwerken met andere landen, omdat de diversiteit van ziekten tussen Noord- en Zuid-Europa enorm is. De erkenning van het laboratorium door de Europese Commissie volgt uit de nieuwe Plantgezondheidswet die eind dit jaar wordt ingevoerd en het gevolg is van nieuwe Europese maatregelen. In Nederland is nog onduidelijkheid over wat dat betekent voor de taakverdeling tussen bijvoorbeeld NVWA en Naktuinbouw.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin