Doorgaan naar artikel

Kamervragen over ‘kinderziektes’ aardwarmte

De partij 50PLUS wil van minster Eric Wiebes een oordeel over de veiligheid van aardwarmte in Nederland.

Aanleiding voor de Kamervragen is de berichtgeving deze week over de risico’s van lekkage van buizen in aardwarmteputten. De partij 50PLUS noemt dat ‘kinderziektes van aardwarmte’. De 50PLUS-leden Corry van Brenk en Simon Geleijnse willen een oordeel van Wiebes over de door Staatstoezicht op de Domeinen (SodM) gesignaleerde risico’s op lekkage door corrosie en de middelen die tegen corrosie worden gebruikt.

Zo is voor de partij niet duidelijk wat de mogelijke milieurisico’s zijn als deze middelen door lekkage in het milieu terecht komen. Ook wil de partij een inschatting van overige risico’s van aardwarmte zoals licht radioactieve bodemstoffen en de veronderstelde relatie met aardbevingen.

Risico-onderzoek uit 2017

SodM heeft in 2017 een risico-analyse afgegeven voor aardwarmte en daarin geconcludeerd dat verbeteringen nodig zijn. Het SodM liet begin deze week weten dat aan die situatie sinds 2017 niets veranderd is. Wel kondigde SodM aan extra toezicht te zullen uitoefenen op bestaande boorputten. 3 keer werd een installatie stilgelegd om lekkages te repareren.

De vereniging voor aardwarmtebedrijven Dago liet deze week weten dat het ontwikkelingsplan aardwarmte in uitvoering is. De bedrijven delen kennis en dragen bij aan onderzoek. Zo komt binnenkort onderzoek naar de mogelijke effecten en risico’s van aardwarmte op grondwater.

De partij 50PLUS wil de Kamervragen spoedig beantwoord zien, voor de behandeling van het klimaatakkoord. Aardwarmte speelt daarin een belangrijke rol. Nieuwe aardwarmteprojecten kunnen overigens kiezen voor andere materialen buizen die minder kwetsbaar zijn voor corrosie door het oppompen van zout en heet grondwater.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin