Glas

Nieuws laatste update:5 mrt 2019

Herkomst ToBRFV-virus in Duitsland onduidelijk

Het Duitse onderzoek naar de herkomst van het nieuwe ToBRFV-virus bij 7 tomatenbedrijven sluit ook uitgangsmateriaal niet uit.

Dat stelt betrokken onderzoeker Bodo Hartung van de plantgezondheidsdienst van Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen. Landelijk is het Duitse Julius Kühn-Institut betrokken bij het onderzoek naar de herkomst van de uitbraak bij 7 tomatenbedrijven in Noordrijn-Westfalen. Dat instituut heeft hierover contact met onder andere NVWA en kijkt ook naar de mogelijke sporen naar plantmateriaal of zaad. Ook van dit spoor is nog geen duidelijkheid, laat Hartung desgevraagd weten. Overdraging van het virus gaat met name mechanisch. De overdraagbaarheid via zaad lijkt onwaarschijnlijk, maar wordt niet uitgesloten.

Substraat vernietigen

Afgelopen november is al het plantmateriaal vernietigd bij 7 bedrijven. Toen pas was duidelijk om welk virus het ging, waarvan de symptonen eerder in de teelt zichtbaar werden. “De plantgezondheidsdienst heeft daarna voorschriften opgelegd over het desinfecteren van de kassen, de inrichting en instrumenten. Zo moest het substraat vernietigd worden.”

Strikte hygiënemaatregelen

Volgens Hartung geldt ook voor dit seizoen dat bedrijven bij de vondst van het virus opnieuwe de geïnfecteerde planten moeten verwijderen en vernietigen. Daarbij zijn strikte hygiënemaatregelen noodzakelijk. Ook in Nederland en België zijn maatregelen genomen op het vlak van fytosanitair. Het Proefcentrum Hoogstraten gaf een informatieflyer uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.