Glas

Nieuws

DOOR: nieuw distributiecentrum en robots met GMO

Coöperatie DOOR heeft na de goedkeuring van haar GMO-aanvraag een vijfjarenplan rond waarbij het sterk focust op innovatie en groei.

DOOR laat weten GMO-steun te gebruiken voor de bouw van een nieuw distributiecentrum in Honderdland in Maasdijk. Vooral bij tomatentelersvereniging Prominent is de huidige capaciteit te klein. Het nieuwe distributiecentrum moet hightech verpakkingslijnen herbergen. Het is ook de bedoeling dat andere DOOR-telersverenigingen activiteiten laten uitvoeren in het nieuwe distributiecentrum. Prominent huurt nu een tweede locatie om de tomaten te laten verpakken en voor expeditie.

Prognoserobots

Robotisering is een onderdeel van het vijfjarenplan. GMO maakt proeven mogelijk met innovatieve systemen. DOOR wil met een prognoserobot proeven doen om oogstprognoses te verbeteren. De robots rijden door de kas en tellen de bloemen aan de planten, laat een woordvoerder van DOOR weten. “Het is een prototype waar we mee willen testen.”

Geen buitenlandse leden

Ook jaarrond belevering is een belangrijk onderwerp in het vijfjarenprogramma van DOOR. Dat betekent dat proeven voor belichting bij aubergine en komkommer kunnen worden geïntensiveerd. Voor paprika onderzoekt DOOR samenwerking met telers in Zuid-Europa. Dat betekent niet dat DOOR buitenlandse leden in de coöperatie opneemt.

Groeiplan

Volgens voorzitter Jack Groenewegen van DOOR is het voor de Nederlandse tuinbouw belangrijk dat er een aantal sterke producentenorganisaties is in Nederland: “Coöperatie DOOR heeft de ambitie om een van die producentenorganisaties te zijn. Een van de strategische speerpunten is dan ook door te groeien van 570 hectare naar 800 hectare in 2021. Dit maakt onze marktpositie nog sterker en verdere professionalisering van de organisatie mogelijk”. De grootste coöperatie voor glasgroente is nu Harvest House met 915 hectare kassen, voornamelijk tomaten en paprika.

Of registreer je om te kunnen reageren.