Glas

Nieuws

‘CO2 uit mestvergister kan mogelijk kas in’

CO2 uit mestvergisters is mogelijk inzetbaar in kassen. Gedeputeerde Peter Drenth van Gelderland wil onderzoeken of de Bommelerwaard hiervan kan profiteren.

De tuinbouwsector in de Bommelerwaard wil een CO2-leiding realiseren die alle intensiveringsgebieden voor glastuinbouw in het tuinbouwgebied verbindt en vanuit een centraal punt van CO2 voorziet. Daarvoor is een samenwerking opgezet in Glastuinbouwpact.

Inzet provincie Gelderland

De ambitie van de sector is om daarbij gebruik te maken van groene CO2. Gedeputeerde Peter Drenth wil zich inspannen om het project mogelijk te maken en daarvoor een bijdrage van de provincie in te zetten.

Drenth wees de glastuinbouwpartijen op groene bronnen van CO2 in Gelderland. Hij refereerde daarbij ook naar de mestvergister in Harderwijk. Daar zal mogelijk per vrachtwagen moeten worden aangevoerd. Drenth wil daarvoor de verbinding leggen tussen de verschillende partijen en kijken naar de business case.

Zwaarder electriciteitsnet

Voor een toekomst van telen zonder gas is in het gebied een zwaarder electriciteitsnet nodig. Netbeheerder Alliander kan dat leveren, waardoor de verduurzaming van de Bommelerwaard mogelijk een stap dichterbij komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.