Glas

Nieuws

Arends: al die kassen zonder opvolger zijn kansen

In Westland zijn voldoende kansen op schaalvergroting en modernisering, ook al worden doelstellingen nog niet gehaald.

Dat zei de nieuwe burgemeester Bouke Arends woensdag in zijn eerste nieuwjaarstoespraak in Naaldwijk.

Bouke Arends, burgemeester van Westland.
Bouke Arends, burgemeester van Westland.

Arends wil de taakstelling op het gebied van herstructurering door Coalitie HOT positief benaderen. Dat tuinders terughoudend zijn om hun bedrijf in te brengen in herstructurering is niet per se een negatieve ontwikkeling. Veel bedrijven hebben geen opvolger en zullen dus op de markt komen. “Natuurlijk, de statistieken zijn duidelijk, doelen worden niet gehaald. Maar er komen wel degelijk kansen aan. Ruimte voor overnames, schaalvergroting. Ik wil er maar mee zeggen: we kunnen de vraagstukken en dilemma’s ook positief benaderen, en dan is het glas halfvol. En die benadering spreekt mij persoonlijk het meest aan.”

2 voor 12

Arends reageerde daarmee op HOT-voorzitter Cees Veerman die onlangs aangaf dat het 2 voor 12 is voor de glastuinbouw vanwege het lage tempo van modernisering in Westland. De doelstelling om 50 hectare per jaar te herstructureren wordt niet gehaald.

Balans tussen glas en wonen

In zijn nieuwjaarstoespraak liet Arends overigens doorschemeren dat een balans gezocht moet worden tussen ruimte voor glastuinbouw en ruimte voor wonen. De afgelopen jaren was al zichtbaar dat voor natuur en woningbouw steeds vaker aanspraak gemaakt wordt op grond voor glastuinbouw. “We moeten ons realiseren dat ruimte in Westland schaars is, en we een balans zullen moeten vinden tussen de economische belangen, en de ruimte voor bijvoorbeeld woningen, parkeren, groen en recreatie.”

Westland kiemkamer economie

De nieuwe burgemeester haalde woorden aan van landbouwminister Carola Schouten die Westland onlangs de ‘kiemkamer van de Nederlandse economie’ noemde, met uiterst efficiënte logistiek en onmisbaar voor de internationale exportpositie, met veel kennis bij ondernemers en gespecialiseerd en goed personeel. Arends stelt zich ten doel goed te luisteren naar geluiden uit de gemeente en tijd te nemen voor gesprekken. “Een kopje koffie doet meer dan een brief”, aldus Arends.

Of registreer je om te kunnen reageren.