Glas

Nieuws laatste update:21 sep 2018

Start vervolgonderzoek led-belichting tomaat

Delphy kiest voor een combi van Son-T en led bij haar vervolgonderzoek belichting in tomaat.

Bij Delphy Improvement Centre is al 5 jaar op rij onderzoek verricht naar led-belichting bij tomaat, waaronder de laatste jaren ook met teelten onder volledig led. Hoewel 100% led-belichting in onder andere Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Finland en Rusland al wel succesvol wordt toegepast, merkt Delphy dat telers in Nederland deze stap nog groot vinden. Daarom is in de 12 september opgestarte nieuwe vervolgproef gekozen voor 180 µmol SON-t belichting. Het geïnstalleerde vermogen is in dit geval ruim 100 Watt per vierkante meter. Led zorgt voor aanvullend groeilicht. De efficiënte van de led-belichting is ondertussen toegenomen naar 3,2 µmol/Joule. Dit is ruim 75% hoger dan SON-t met 1,8 µmol/Joule.

Ruimte voor tussenbelichting

De basis van dit project is om de lichthoeveelheid boven het gewas gelijk te houden (180 µmol/m2/s). De helft (90 µmol/m2/s) komt uit led-belichting en de andere helft uit Son-T armaturen. Het vervangen van de helft van Son-T voor led-belichting resulteert erin dat in het geïnstalleerd vermogen nog ruimte is om de kas uit te rusten met extra tussenbelichting. De output van de interlight is hierbij 55 of 75 µmol/m2/s, wat resulteert in een totale lichtsom van tussen de 235 en 255 µmol/m2/s.

Lees verder onder de foto.

Foto: Delphy
Foto: Delphy

Maximale productie

In het huidige project is gekozen voor een interlight output van 55 µmol/m2/s en een totale lichtoutput van 235 µmol/m2/s. De doelstelling is om te streven naar een maximale productie, waarbij de focus ligt op de winter. Het gekozen ras is Merlice, geënt op de onderstam DRO141. Er wordt gestart met 3,3 stengels/m2 en een 3-koppige plant, om direct het maximale uit het teeltsysteem en de plant naar boven te halen. Een goede kwaliteit van het product is hierbij een voorwaarde.

Het project, dat wekelijks begeleid zal worden door een vaste groep telers, is een samenwerking tussen Signify (voorheen Philips Lighting), De Ruiter, Saint-gobain Cultilene, Gremon systems en Delphy.

Of registreer je om te kunnen reageren.