Glas

Nieuws 1 reactie

Schouten geeft GMO-telersverenigingen meer tijd

Minister Carola Schouten van landbouw geeft telersverenigingen meer tijd om hun nieuwe GMO-programma’s in te dienen.

De indiendatum voor nieuwe programma’s betreffende de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) is verzet van 15 september naar 1 oktober. Het uitstel is op verzoek van de betrokken telersverenigingen verstrekt. Na de publicatie van de gewijzigde Nationale Strategie voor de Nederlandse uitvoering begin juli is een deel van de verenigingen aan de slag gegaan met de aanvraag voor 2019.

Geheel nieuwe programma‘s

Een aantal verenigingen besloot een pauzejaar te nemen of zelfs te stoppen met GMO. De verenigingen die wel een aanvraag indienen, moesten bij nul beginnen en dat is veel werk, zo blijkt uit een rondgang. Het ministerie heeft de bevoegdheid de indiendatum te verzetten. Daarmee houdt het ministerie rekening met het feit ‘dat het schrijven van geheel nieuwe programma’s tijd kost’.

Besluit is genomen

Het uitstel van de indiendatum is geen poging van het ministerie om telersverenigingen over te halen in te stappen of nieuwe overleggen in te plannen, blijkt uit navraag. Eerder gaven in ieder geval Coforta, Veiling ZON, Veiling Zaltbommel, CLTV Zundert en Van Nature aan een pauzejaar te nemen of te stoppen (Coforta).

Eén reactie

  • P Verschuren

    In plaats van telers aan het lijntje te houden kunnen telersverenigingen beter een definitieve keuze maken om er mee te stoppen (dan lopen ze zelf ook niet meer aan het lijntje van de minister). Er komt dan vanzelf iets anders. De GMO regeling heeft op alle fronten gefaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.