Doorgaan naar artikel

Hoge strafeis tomatenteler na ongeval

Tegen een tomatenteler uit Noord-Brabankt eist het Openbaar Ministerie een boete van € 125.000 na een ongeval in 2015.

Het gaat om ernstige feiten, aldus het OM. De teler wordt dood door schuld ten laste gelegd en overtreding van de arbeidsomstandighedenwet. Het gaat om een zaak van de Inspectie SZW die door het OM is overgenomen. Uit onderzoek door de Inspectie SZW blijkt dat de werknemer in november 2015 bezig was in de liftschacht. Hij stond de liftput te vegen toen de lift naar beneden kwam en hem plette. De man werd uren later pas gevonden.

‘Ernstige feiten’

Het bedrijf heeft volgens het OM niet alles gedaan wat je van een werkgever mag verwachten om het incident te voorkomen. De Officier van Justitie: “Door op deze wijze te werken kan de kweker de dood van de werknemer verweten worden. Als werkgever heb je de verplichting zorg te dragen voor een zo veilig mogelijke werkomgeving. Daarin is verdachte niet geslaagd.”

Veiligheidssysteem uitgeschakeld

De risico’s van de werkzaamheden hadden vooraf in kaart gebracht moeten worden en dit was niet gebeurd, concludeerde de Inspectie SZW. De lift had voor de aanvang van de schoonmaakwerkzaamheden uitgeschakeld moeten worden en dat was hij niet. De gebruiksaanwijzing van de lift was onvoldoende bekend. “Deze was zelfs niet bekend bij de leidinggevenden, laat staan dat deze voldoende bekend was bij Poolse uitzendkrachten”, zei de officier op zitting maandag in Den Bosch. Ook waren de veiligheidssensoren uitgeschakeld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin