Glas

Nieuws

Sla op water onder leds in nieuwe foliekas

B Four Agro start in oktober met de teelt van sla op water onder leds in een nieuwe foliekas van 3 hectare.

In oktober wordt de kas in Warmenhuizen voor het eerst gevuld met jonge plantjes, die in een 10-laags teelt onder led worden opgekweekt. Dat zegt Fred Berkhout, directeur van B Four Agro. Het Noord-Hollandse bedrijf teelt in de vollegrond zo’n 130 hectare sla, bleekselderij en kool.

Plastic koepels op loods

B Four Agro heeft al langer ervaring opgedaan met sla op water. Bovenop de loods waar nu nog steeds de opkweek plaatsvindt, hebben plastic koepels gestaan voor de teelt. Die zijn er nu weer af. De waterteelt in de nieuwe foliekas wordt beheerd onder een nieuwe dochteronderneming B4Hydrogrow bv.

Leds geven minder warmte

Voordeel van leds is dat ze veel minder warmte afgeven dan SON-T-lampen. Daardoor is de teelt beter te sturen en kunnen meer compacte kroppen met een betere kleur worden geoogst. Berkhout: “Ik wilde ledverlichting die flexibele lichtspectrums, een eenvoudig design, weinig schaduwwerking en een goed commercieel rendement op mijn investering biedt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.