Glas

Nieuws

Geen zaak Hoge Raad over grondprijzen glasgebied

De Hoge Raad zal een zaak over de ontwikkeling van glasgebied Grootslag niet in behandeling nemen.

De Procureur-Generaal wijst het cassatieberoep van de ontwikkelaar van het gebied Grootslag af. Daarmee blijft een uitspraak van het gerechtshof staan dat de gemeente Medemblik niet in gebreke is gebleven.

De gemeente deed in 2006 een afspraak niet gestand met Grootslag om een heffing per vierkante meter grond aan kopers op te leggen om ontwikkelkosten van het gebied te financieren. Grootslag kreeg daardoor haar investering niet terug.

Eerder oordeelde de Hoge Raad dat Medemblik moet betalen voor de ontwikkeling van infrastructuur, maar de gemeente procedeerde door en werd in het gelijk gesteld. Medemblik betaalde al wel een schadevergoeding van € 2 miljoen aan Grootslag, waarover nu geproduceerd wordt.

Ruimtelijke regels

De gemeente stelde destijds niet de wettelijke mogelijkheden te hebben voor zo’n heffing per vierkante meter. Het Gerechtshof stelde vorig jaar dat bij de ontwikkelaar bekend zou moeten zijn dat een gemeente niet die heffing kon opleggen aan kopers, gezien de toenmalige wettelijke ruimtelijke regels.

Vrije vestigers

Grootslag ontwikkelde vanaf 2005 het glastuinbouwgebied in Noord-Holland, ook gronden die niet in eigendom waren. De gemeente zou bij gronduitgifte aan ‘vrije vestigers’ zorgdragen voor het opleggen van een heffing per vierkante meter om de ontwikkeling te bekostigen. Bij een grondtransactie in 2008 legde de gemeente echter € 2 per vierkante meter op in plaats van een dekkende € 12 per vierkante meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.