Glas

Nieuws

BBL ziet risico glastuinbouwgrond dalen

Het Bureau Beheer Landbouwgronden boekt risico’s op glastuinbouwgronden af in de jaarrekening.

Het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) heeft een deelneming van ruim € 8,1 miljoen in het Stallingbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN). Dat stallingsbedrijf werd ooit opgericht om herstructurering in de glastuinbouw te stimuleren, maar voert dat alleen nog in de Haarlemmermeer uit.

€ 8,1 miljoen komt terug

In voorgaande jaren hield BBL voor haar deelneming een risicoreserve van ruim € 2 miljoen aan, maar heeft deze in haar jaarrekening nu geschrapt. BBL gaat er dus vanuit dat haar aandeel van € 8,1 miljoen terugkomt na afloop van de herstructurering. BBL nam in 2014 het aandeel van het Productschap Tuinbouw over in het Stallingsbedrijf.

Toekomstplannen SGN

Volgens Philip Bocxe, directeur van SGN, klopt het dat de bedrijfsresultaten door de opgaande grondmarkt verbeteren, maar zijn de resultaten voor de grondexploitatie nog niet positief. Binnen 4 tot 5 jaar verwacht SGN haar herstructureringstaak in de Haarlemmermeer te hebben afgerond. Die komt neer op het nieuw bouwen in Prima4A en herstructureren in het Aalsmeerse.

Het ligt voor de hand dat de miljoenen in herstructurering dan niet opnieuw in herstructurering worden gestoken door de deelnemende partijen, verwacht Bocxe. Nieuwe herstructureringsinitiatieven als Coalitie Hot, met privaat geld, lijken die rol nu te vervullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.