Doorgaan naar artikel

Afzwaaiende Ton Jansen: onderschat Duitsland niet

Ontwikkelingen in de Duitse tuinbouw gaan snel, sneller dan veel mensen denken.

Dat zegt tomatenteler Ton Jansen in een afscheidsinterview in ZON Magazine. Hij werd gevraagd naar de toekomstige ontwikkelingen in de Nederlandse tuinbouw.

Ton Jansen

Ton Jansen

Jansen wijst erop dat de voorsprong van de Nederlandse glastuinbouw niet vanzelfsprekend is. “De ontwikkelingen in Duitsland gaan hard, waarbij de Duitse overheid met al haar regels wel een remmende factor is.” Belangrijkste drijfveer voor de ontwikkeling van tuinbouw in Duitsland is de meerprijs voor lokaal product.

Asperges in de kas

Ton Jansen kondigde al 2 jaar geleden aan dat hij zou stoppen, maar de verkoop van zijn kas duurde langer dan verwacht. Het bedrijf is overgenomen door zaadveredelaar BEJO-zaden, die er aspergezaden gaat telen. Het areaal Tasty Tom zal na dit jaar daarmee licht krimpen van 62 naar 59,5. Jansen blijft verbonden aan Tasty Tom en wil het rassenonderzoek intensiveren.

Slecht seizoen met gevolgen

Jansen noemt het huidige tomatenseizoen ‘niet geweldig’. “En dan druk ik mezelf nog voorzichtig uit.” Het seizoen is slecht en Jansen verwacht dat zo’n seizoen gevolgen heeft voor de tomatensector. “Ik heb in de ruim 40 jaar dat ik meedraai natuurlijk wel vaker slechte seizoenen meegemaakt en daar heb ik van geleerd dat zulke jaren altijd weer mensen inspireren om iets anders te gan doen. Dat hebben we gezien bij het switchen van vlees- naar trostomaten en vervolgens bij onszelf als Tasty Tom, dus ik verwacht dat er nu ook wel weer iets gaat ontstaan of verschuiven.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin