Glas

Nieuws

Westland begint onteigening glasbedrijven

De gemeente Westland start een onteigeningsprocedure voor een aantal glastuinbouwbedrijven om bedrijventerrein Honderdland te ontwikkelen. Dat zei wethouder Cobie Gardien-Reinders bij de behandeling van de kadernota in een commissievergadering.

CDA vroeg naar de stand van zaken bij de grondonderhandelingen tussen ontwikkelaar HOC en tuinders. Een aantal bedrijven heeft meerdere jaren nodig om een bedrijf te verplaatsen. Volgens Gardien-Reinders komt de gemeente nu in actie om de grondverwerving van de grond te krijgen. Of het tot onteigening komt, is de vraag. “Parallel aan dat proces blijven we in overleg met de bedrijven.” Het proces wordt bemoeilijkt door een oplopende grondmarkt, waardoor tuinders vinden dat de ontwikkelaar te lage prijzen biedt voor de percelen.

Eerdere verkoop

In april werd bekend dat een Maasdijkse tuinder toch overeenstemming heeft bereikt bij de verkoop van zijn kas en grond voor de uitbreiding van bedrijvenpark Honderdland. Ontwikkelaar Honderdland Ontwikkeling Combinatie (HOC) kocht de percelen en opstand voor een onbekend bedrag. Eerder werd bekend dat het verschil tussen vraag- en aanbodprijs voor de locatiewaarde alleen al € 1,2 miljoen bedroeg, waarbij de vraagprijs is gebaseerd op een verwacht prijsniveau in 2018.

Een jaar geleden waren 18 bedrijven nog niet opgekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.