Glas

Nieuws

Tuinder Westland moet warmteopslag stoppen

Een glastuinder in Westland moet van de provincie Zuid-Holland bronnen afdichten die op 3 locaties in Westland zijn geslagen.

De provincie Zuid-Holland stelt dat de tijdelijke vergunning die in 2013 is afgegeven voor warmteopslag in de bodem, is afgelopen. De provincie ziet het gebruik als een overtreding van de waterwet en stelt dat voorlopig geen zicht op legalisatie ontstaat.

In Westland wordt zeer terughoudend omgegaan met warmteopslag in de ondiepe ondergrond, vanwege bodem- en watervoorzieningsbeleid.

Volgens de betroffen tuinder hebben veel Westlandse bedrijven zo’n systeem en wil hij opnieuw een vergunning. Ook zou de afgelopen jaren zijn gebleken dat het systeem geen nadelige gevolgen heeft voor milieu of bodem.

Inspectie op bedrijf

De bronnen zijn ontdekt door een inspectie van de Omgevingsdienst Haaglanden. De waterbronnen zijn bedoeld om grondwater te onttrekken en daarmee warmte op te slaan in de bodem. Op een van de bedrijven is een nieuwe bron aangetroffen, maar is het systeem niet in bedrijf genomen. Ook dat is geen argument om niet op te treden, stelt de provincie. De teler stelt dat geen ander systeem beschikbaar is voor de koeling en verwarming van de kassen. De teler riskeert een dwangsom van € 50.000 als hij niet tijdig bronnen afdicht.

Juist onderzoek in Westland

In het Werkboek Westland dat de provincie en Westland vorig jaar presenteerden, staat dat voor de polders Boomawatering en Poelpolder onderzocht zal worden of toepassing van warmteopslag in de ondiepe grondlagen mogelijk is. Deze gebieden liggen te ver van geplande aardwarmte of restwarmtetrajecten. Niet duidelijk is waar de locaties van deze teler zijn gevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.