Glas

Nieuws

‘Telers zeggen voorzichtig ja tegen GMO’

Bij telers van Van Nature en Nautilus lijkt nog altijd steun voor het behoud van Europese GMO-middelen voor innovatie en duurzaamheid.

Telersvereniging Van Nature peilde de leden over het GMO-lidmaatschap en besloot dat het voor 2019 geen GMO-subsidie aanvraagt. De regeling is op dit moment te onzeker en onduidelijk. Toch lijkt er steun voor voortzetting op termijn.

Aad Sonneveld, voorzitter van Van Nature en vertegenwoordiger namens telers binnen Coalitie HOT. - Foto: Coalitie HOT
Aad Sonneveld, voorzitter van Van Nature en vertegenwoordiger namens telers binnen Coalitie HOT. - Foto: Coalitie HOT

Pauzejaar

De vereniging gaat nog een grondige analyse maken om in de toekomst een definitief besluit te nemen. Dat betekent dat Van Nature een aanvraag van GMO-middelen in de toekomst dus niet uitsluit. In 2019 wordt dan een zogenaamd pauzejaar genomen.

Bij de leden viel een voorzichtige ja te horen op de vraag of GMO nog steeds zinvol is voor Van Nature, schrijft voorzitter Aad Sonneveld in het ledenblad Meer. De peiling was op de ledenvergadering medio juni.

Eerder besloten ZON en Veiling Zaltbommel tot zo’n pauzejaar en haakte The Greenery definitief af.

Details over computerprogramma

Ook de biologische afzetorganisatie Nautilus is nog in de race voor GMO, mogelijk nog in 2019. Afgelopen week liet de afzetorganisatie weten dat het in overleg is met uitvoerder RVO en het ministerie van landbouw over aanvullende details, zoals het nieuwe programma waarin de afzetorganisaties informatie opnemen over de GMO-vereisten. De biologische afzetorganisatie staat vlak voor een besluit, maar lijkt tot het laatste moment de mogelijkheid te onderzoeken voor deelname. Een woordvoerder zei dinsdag dat het bestuur binnenkort een besluit zal nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.